Help een olifant voor de deur
Door: Yvonne
Blijf op de hoogte en volg Yvonne
19 November 2024 | Zuid-Afrika, Hoedspruit
Help een olifant voor de deur (15 november)
Ik heb een zwak voor aapjes. Waarom? Ze communiceren met elkaar en met jou. Het liefst jatten ze jouw voedsel. Het maakt niet uit wat het is, als het maar eetbaar is. Ik zit wat te dollen met een slank beest met lange grijze haartjes op z’n kop. Zijn lijfje en pootjes zijn beige behaard. Met z’n grote bruine ogen kijkt hij smachtend naar mijn bordje. Op mijn bord ligt wat ananas, een aardbei schijfjes kiwi en enkele blauwe druifjes. Hij kijkt mij hoopvol aan. Ik kijk hem uitdagend aan. Hij kwijlt. Voor hem een tantalus kwelling. Een glazen schuifpui scheidt ons. En dan in mijn rechter ooghoek zie ik een groot grijs vlak. Ik kijk opzij. Een olifant! Mijn bord met fruit slinger ik opzij en stuif door de schuifpui naar buiten. Op weg naar die machtige jumbo. Ongestoord verorbert hij kleine groene blaadjes van de mopani boom. Ik ren de trap op en beland op een vlonder. Jan vliegt achter mij aan. We lopen naar het einde van de vlonder die op hoge palen staat. Het beest sloft rustig al kauwend verder. Jan staat inmiddels aan het uiteinde. Het beest, met een sterkte van vele paardenkrachten, komt op ons af. Ik roep naar Jan “pas op, kom terug”. Die ochtend hebben we tijdens een vroege tocht gezien hoe olifanten complete bomen omver rammen. Het was om vijf uur en koud. Maar de dieren waren wel actief. Met een warme kruik op onze schoot, gekregen van de ranger, waren we getuige van de enorme vernielzucht van deze slurfdieren. Het immense beest draait nu om de vlonder met uitkijkpost. Mijn hart staat stil. Met z’n grote slagtanden komt hij op Jan af. Hij loopt langs de houten palen van het bouwwerk waar wij op staan. Oei, één duw met z’n schouder en het hele bouwwerk valt om. Ik hoor niets, ik zie niets.En dan … loopt hij eronder door. Ik hou mijn adem in. En dan zie ik hem aan de andere kant er onder uit komen. Rustig kauwend op blaadjes van een nieuwe boom. Die misschien nog wel smaakvoller is.
En de aap? Die is in geen velden of wegen meer te bekennen.
19 November 2024 - 17:33
Hans:
Dit lijkt op de aap, olifant en platform die wij hebben gezien. Die olifant begon tegen mij te trompetteren. Zelfde olifant?
19 November 2024 - 17:33
Hans: