Tradities en rituelen
Door: Yvonne
Blijf op de hoogte en volg Yvonne
23 September 2025 | Japan, Tsumago
Tradities en rituelen
Reizen is leuk. Omdat het interessant is en er iets nieuws en onbekends te ontdekken valt. Bovendien om je vooral te verwonderen over de gebruiken in een andere cultuur. Die nou net niet de jouwe zijn! Soms integreer je je eigen gebruiken en dan gaat er weleens wat mis. Soms kijk je gewoon hoe de lokalen het doen of check je het op internet.
Gisteren trok ik, helemaal in stijl, mijn katoenen met roze bloemen versierde yukata aan. Deze gestroomlijnde ‘kimono’ wordt tegenwoordig ook zomers gedragen. Dus niet alleen als je naar de onsen, de heetwaterbronnen, gaat. Je draagt er alleen ondergoed onder. Het dessin geeft het komend seizoen aan. Het verschil met een kimono is dat déze van zijde wordt gemaakt. Ook de obi, katoenen band, droeg ik om mijn middel met een strik op de rug. Tot zover ging het goed. De kraag omhoog, onderkant op de enkels. En ….rechter pand over het linker. Oei, hier ging het fout. Daar kwam ik enkele dagen later achter. Het was vloeken met de traditie. Ik droeg rechts over links i.p.v. links over rechts. En juist mijn foute draagwijze wordt alleen gebruikt voor het aankleden van een overledene.
Ons verblijf is in een klein gehuchtje waar de stilte, de zuivere lucht en het intense groen bijna ongeloofwaardig is. Na een dagje heerlijk wandelen pakken we de dag erop de auto om een geconserveerd plaatsje uit de Edo-periode, 16-18e eeuw, te bezoeken. Na een uur rijden door de bergen bereiken we Tsumago. We sjouwen met enkele andere toeristen langs gaaf bewaarde houten huizen. Het is een bijzonder plekje, een oude postplaats, waar ooit een Samoerai vocht. Het ligt aan een eeuwenoude handelsweg tussen Tokio en Kyoto. Bij een museumbezoek, in een oud handelshuis, moeten eerst de schoenen uit. Dit gebeurt ook bij het betreden van eethuisjes. Het is gebruikelijk om op sokken of in de aangeboden slippers ruimten te betreden. Zelfs bij het betreden van een wc moet je weer andere slippertjes aan trekken. Hygiëne is voor de Japanners enorm belangrijk. Het is ook overal erg schoon, er ligt geen zwerfvuil, afval wordt direct gesorteerd, voortdurend ontvang je handdoekjes voor het reinigen van handen en graffiti hebben ze nog niet uitgevonden.
De magen knorren en dus is het tijd om te lunchen. We zitten aan een lage tafel en bestellen een maaltijd van een plaatje. Nieuwsgierig kijk ik om me heen of ik bij de overige Japanse gasten het zelfde gerecht op tafel zie. En jawel, naast ons staat gebakken mie op een rieten onderzetter met een bakje soep en een schaaltje in tempura gebakken groenten ernaast. Ik zie dat een bedreven hand de mie met stokjes in de soep dopen. Mijn mond valt bijna open, van verbazing. Het kommetje soep met enkele slierten wordt onder een slanke onderkin gebracht, met de stokjes worden de slierten er uit gevist en met een ongegeneerd geluid naar binnen geslurpt. Ik kijk rondom mij, sluit mijn ogen en hoor overal geslurp. Nou, ik dan ook maar. Met luid geslurp en gespetter glijdt de mie in mijn mond. Terwijl ik zachtjes een stemmetje in mijn hoofd hoor van ma: “Yvonne gedraag je!”
23 September 2025 - 08:48
Hans:
Wat moeten jullie veel leren, Benieuwd wat jullie in Nederland aan deze gewoonten overhouden. Leuk om jullie ervaringen te lezen
23 September 2025 - 17:00
Richard :
Als er ongegeneerd geslurpt wordt, ben ik wel nieuwsgierig of wr na afloop ook luidruchtig geboerd wordt (om de kwaliteit van de maaltijd te loven).
27 September 2025 - 13:35
Elsa:
Mooie voorvallen! [e-1f60a][e-1f938]
Ik lees met plezier mee!
28 September 2025 - 20:43
Ed:
Ja leuk, in Japan is slurpen standaard, en die yukata dus op zijn 'wij mannen' dicht doen. Hebben wij mannen een voordeel wij doen dat thuis ook zo.