Op zoek naar herinneringen.
Door: Yvonne
Blijf op de hoogte en volg Yvonne
19 Oktober 2025 | Indonesië, Ambon
Op zoek naar herinneringen.
Vandaag staat een bezoek aan Ambon stad op ons programma. Ik stel me daar veel van voor en hoop dat oude tijden in mijn geheugen herleven. Wederom huren we een auto met chauffeur die ons bij het eerste punt afzet: de Pasar. Via het open raampje van mijn portier dringt de rook van verbrande vuilnis in mijn neus. Wat een penetrante geur! Het is gebruikelijk dat naast de huizen een deel van het huisvuil en de bladeren worden verbrand. Plots herken ik de geur en beelden uit mijn jeugd, van het woonoord voor Molukkers in Eerde, doemen op. De pasar is een wijk met allerlei gore hobbelige zandwegen waar houten gammele kraampjes en provisorische winkeltjes te vinden zijn. De oude roestige gekleurde betjaks en nieuwe zwarte brommers rijden door de grote plassen die een modderpoel vormen. Het is oppassen dat het stinkende water niet tegen me op spat. Voorzichtig loop ik over de twee decimeter brede oneffen betonnen randen. Voortdurend is het vooruit kijken om niet in een onverwacht gat te vallen. Een handkar met blauwe en witte plastic kleden en één met dozen eieren schuiven door kuilen en gigantische plassen langs mij. De tijd is hier echt stil blijven staan. Ik herinner mij dat in de vijftiger jaren, toen ik als kleuter op het woonoord/kamp verbleef, ik ook handkarren en paard en wagen het terrein op zag rijden. De vis- en melkboer en galanterie venter deden daar goede zaken. Vis was, als bekende Molukse kost, populair bij de Ambonezen. Ma kocht nog weleens kleurige haarspeldjes bij de galanterie voor mij. Die daarna door de jongetjes van het kamp uit mijn haar werden getrokken. Het waren net de felbegeerde kraaltjes. We sjouwen verder langs oneindig veel dezelfde groente en fruit kramen. Manden vol met rode peper en tientallen meters bananen staan te lonken. Alle voor dezelfde prijs: 5.000 Roepia. Je bent hier in Indonesië al gauw miljonair. 1 Miljoen Roepia is ongeveer € 53,- Het zijn voornamelijk vrouwen die in de kraam hangend, liggend of slapend hun waar aan de man willen brengen. De rook van kretek en andere sigaretten kringelt voorbij. Hier op Ambon wordt opvallend veel gerookt. Ik kijk om me heen en merk dat ik word afgeleid. Het is niet meer het voedsel dat boeit. Vol verontwaardiging zien we een enorme stinkende vuilnis en puinzooi in allerlei stegen. En dat ligt er niet een dag. We zien open riolen met drijvende etenswaar, papier, plastic, vissenkoppen en ga zo maar door. Ik loop kokhalzend door. Notabene wordt daar ook nog eens vis verkocht dat open op een omgekeerde blauw olievat ligt. En ze liggen er niet alleen. Ze krijgen gezelschap van zwermen vliegen. In een soort roze stenen plantenbak hebben oudere mannen kippen gestald. De poten zijn aan elkaar gebonden. Aan het eind zit een magere gerimpelde man met een bruine kip tussen z’n benen. Ach nee toch, het beest wordt levend geplukt. Kom op Partij van de Dieren hier is werk aan de winkel! Even verder naast een smal open riool wordt saté gebakken. Dat ruikt in ieder geval beter. Mijn gemoed stemt verdrietig. Er naast in de goot ligt een magere sjofele man in foetushouding te slapen. In de rook van het gegrilde vlees. We besluiten om deze middeleeuwse pasar met aangrijpende taferelen maar achter ons te laten en zoeken de taxi op. Oei, uit enthousiasme zijn we te vlot uitgestapt en weten niet zo goed meer waar hij op ons wacht. Ik kijk wat rond. Het is voortdurend opletten als je langs de weg loopt. Het is voor ons levensgevaarlijk door het drukke verkeer. We dolen wat rond. Wat stom nou toch. Jan onthoudt bij iedere taxi die we gebruiken het nummerbord. Na wat heen en weer lopen zie ik plots een zelfde nummer als Jan noemde. Even kloppen op het witte portier. Breed lachend zwaait de chauffeur het portier open. Gelukkig we zijn gered.
19 Oktober 2025 - 11:43
Hans:
Wat een andere wereld. En nog veel te winnen op het gebied van hygiëne. Komen daardoor ook veel ziekten en vroege sterfte voor?
19 Oktober 2025 - 11:43
Hans:
Wat mooi die tekens van herkenning. Bijzonder.
19 Oktober 2025 - 21:21
Richard :
Ik zal je de klassieke passage van het Madeleine-koekhe uit 'A la recherche du temps perdu' eens voorlezen.