Vissenkoppen en kippentenen
Door: Yvonne
Blijf op de hoogte en volg Yvonne
09 November 2025 | Indonesië, Rantepao
Vissenkoppen en kippentenen
Daar staan we dan met een rood schortje voor. Om in de schaduw onder Tongkanan huizen te koken. Drie vrouwen van de Mothers club Lion laten ons kennis maken met de lokale keuken. Vooraf hebben we aangegeven dat we bij voorkeur de gerechten van de kookworkshop ook thuis willen maken. Geen probleem. Omdat we wat verlaat zijn door het bijwonen van de begrafenis ceremonie staan de ingrediënten al klaar. De jonge bananenstam hebben zij al aan flinterdunne schijven gesneden. Ik word aan het werk gezet: sjalotjes en knoflook snijden! Pa’piong manuk burak is het eerste gerecht waar we ons op storten. Een holle bamboestok met een diameter van ongeveer 12 centimeter wordt gevuld met een mengsel van kip, banaan, kokosnoot en allerlei kruiden. Jan mag de ingrediënten, kruiden en groenten, door elkaar kneden. Daar komt de schaal met kip aan. Dit moet er ook door. Jan doet een greep in de schaal en vist er een onderstuk van een kippenpoot uit. Voet en tenen zitten er nog aan. Hij legt het opzij. De dames, niet Engels sprekend, begrijpen het en halen er nog twee voeten met tenen uit. Alles van de kip wordt blijkbaar in dit gerecht verwerkt. En weer zie ik Jan z’n handen door het mengsel roeren. Zo, dat is klaar. De lege bamboestokken worden er bijgehaald en behendig stopt mijn echtgenoot de bamboe vol met het prutje. Enkele minuten later liggen ze naast onze schaduwrijke plek te roosteren op een houtvuurtje. Het is even slikken als ik bedenk dat ik straks dat goedje moet proeven. Dan het volgende gerecht. Een visgerecht, jippie. De schaal met tonijn wordt opgehaald. Oeps, dat is schrikken. Er liggen vissenkoppen in. En die ogen staren mij wel heel erg aan. Ik word weer aan het snijden gezet. Wortelen, gember, rode peper, uien en bamboescheuten voor in een kippensoep. Jan ontfermt zich over het visgerecht en doet moeite om de koppen uit de schaal te vissen. De dames komen in opstand. “Dat kan niet, dat moet erin blijven.” Dus blijven ze in de wok liggen. Zwarte inheemse kruiden verdoezelen de angstaanjagende vormen. Terwijl de kookgeuren rondom ons aura hangen help ik nog met tempé, bananenkoekjes, een groentegerecht en palmsuiker koekjes van casavemeel bereiden. Als een gerecht klaar is wordt het op een vloertje onder het Tongkanan huis gezet. Het 15 uur en nog bloedheet op deze middag. De gerechten koelen niet snel af. Terwijl wij tussen de acht gerechten op het vloertje zitten en tegen steunpilaren aanhangen zie ik de immens grote hoeveelheid eten. De hele kampung kan wel mee eten. Mas de chauffeur en Cornelius de gids staan al te watertanden. En wij, kijken om. De dames ruimen op en houden zich bij een regenton met de afwas bezig. Uit beleefdheid neem ik een schepje van het kippengerecht uit de bamboe. Bij iedere hap zie ik die kippentenen voor me. En dan staat daar die grote schaal vis. Door de zwarte kruiden zie je niet meer zo goed wat een vissenkop is en wat een gewone moot. Tja, die ogen kunnen wel uit z’n kop gerold zijn. Ik moet er niet aan denken dat ik zo’n glibberig oog in mijn mond heb. Wijselijk laten wij beiden deze schaal aan ons voorbij gaan. De dames kijken teleurgesteld. “Is het niet goed.” “Wij eten niet zoveel, vooral ’s middags niet.” Mas beaamt dat. “O, geen probleem. Neem het maar mee voor vanavond. Dan kun je het in het hotel opeten.” Vriendelijk bedanken we voor dat gulle gebaar. “Jullie mogen het opeten.” Het receptenboek wordt nog even als gift en herinnering in de handen gedrukt. Maar of wij al die gerechten met wel héél lokale producten thuis gaan maken, dat is nog maar de vraag.
09 November 2025 - 09:17
Hans:
Spannend, maar de recepten heb je voor in het plakboek. Weer een mooie ervaring.
09 November 2025 - 15:50
Anita:
Yvonne en Jan , wat maken jullie wat mee. Geniet ervan en neem de herinneringen mee.
10 November 2025 - 09:34
Richard :
Ik zal bij mijn eerstvolgende bezoek in Borne eerst mijn etensbord inspecteren alvorens toe te tasten.