Kookles - Reisverslag uit Pekutatan, Indonesië van Yvonne Jan - WaarBenJij.nu Kookles - Reisverslag uit Pekutatan, Indonesië van Yvonne Jan - WaarBenJij.nu

Door: Yvonne

Blijf op de hoogte en volg Yvonne

17 November 2025 | Indonesië, Pekutatan

Kookles

Na Ubud, waar Jan zijn verjaardag vierde en ik de batikles volgde, reisden we door naar Kubu. Een plek aan de oostkant van Bali, aan zee. Opvallend was dat het er dor en droog uitzag. Daar brachten wij met onze komst veranderingin. Tegen de avond plensde het behoorlijk en ik hoorde de planten kirren van plezier.De tuinmannen trouwens ook. Zij ruimden de volgende ochtend afgevallen bloemen en bladeren zonder de Nederlandse bladblazer geruisloos op. Aangezien we ook nieuwsgierig zijn naar de westkant van het eiland reisden we in vier uur langs de kust en door een enorm bergachtig groen nationaal park naar de andere kant. Onze taxi chauffeur was er nog nooit geweest en Jan hielp als navigator m.b.v. Google maps. Over een één-auto-brede weg, langs diepe dalen en versleten wegen zijn we dan toch op Kelapa, aan de oceaan, aangekomen.Omdat het afgelegen ligt, zonder toeristische attracties in de nabijheid, organiseert men vertier. Het is laagseizoen en men heeft weinig gasten.Dat heeft zo zijn voordeel. Een privé kookworkshop voor ons beiden.Dit keer geen gekkigheid zoals vissenkoppen wokken maar Balinese gerechten die we thuis kunnen maken. Opvallend was het onderstaande gerecht: de sambal matah. Bij sambal denken we meteen aan scherp eten. Maar je kunt het zo heet maken als je zelf wilt. Wij gebruikten een rode peper die de smaak van paprika heeft. Bijzonder is dat Ardi, de kok, ons leerde om de ingrediënten eerst te snijden en te mengen, daarna de kokosnootolie te verhitten en die vervolgens over het mengsel te gieten. Dus niet zoals wij gewend zijn om het mengsel in de hete olie te gooien. Je voorkomt nu dat de groenten bruin worden of zelfs verbranden. Het is een sambal die je bij allerhande gerechten als bijgerecht kunt serveren. Hier volgt het recept.

SAMBAL MATAH

Ingredients:

* 5 shallot

* 3 bird's eye chilies,(of een 1 rode peper of een kwart paprika)

* 1 lemongrass (Sereh)

* 2 lime leaves (Daundjeroekpoeroet- in Nederlandse toko te krijgen)

* Salt

* Lime juice

How to Make

1-Slice and chop(chili, lemongrass, shallot, lime leaves) (met de hand of met een blender)

2-Add a little lime juice, add salt to taste.

3-Stir until well combined, then drizzle with hot oil. The sambal is ready to serve.

Het tweede Gerecht is het maken van een boemboe als basis voor tal van gerechten.

Ground spices:

* 1 segment of turmeric (een stukje of schepje tamarinde= ook te koop in een toko)

* 1 tip of ginger

* 1 segment of galangal (= is ook een soort gember. Op Bali gebruiken ze drie soorten gember.)

* 1 tablespoon of coriander

* 3 lime leaves (Daundjeroekpoeroet- in Nederlandse toko te krijgen)

* 1 stalk of lemongrass

* 3 candlenuts (kemirienoten- ook in toko te krijgen)

* 7 shallots

* 4 cloves of garlic

* 3 red chilies (of minder)

* Vegetable/Coconut oil

How to make:

- doe al de ingrediënten in een vijzel en wrijf ze tot een pasta. Je kunt ook een blender gebruiken.

* Grind all the ground spices and sauté until cooked.

Tijdens het koken giet je iets water erbij. Na ongeveer een kwartier, langzaam koken, is het water verdampt. Je kunt deze basis boemboe nu gebruiken voor het volgende gerecht. Als het teveel is kun je het in de vriezer bewaren. Ook kun je, als je de boemboe uit de pan haalt, in de pan nog een soep van de restanten maken. Wel dan wat groenten en eventueel kip toevoegen.

Het derde gerecht is een saté met gemalen kip waar de boemboe in is verwerkt. Maar je kunt ook i.p.v. kip gemalen vis of fijn geknepen tofu gebruiken. Hieronder volgt een recept met gemalen kip.

SATE LILIT AYAM (saté van gemalen kip- gebakken in olie in een koekenpan)

* 500 grams of ground chicken (I grind it using a chopper) (= gemalen kip filé)

* 6 tablespoons of grated coconut (het kokosnootschaafsel moet vochtig zijn)

* Salt and sugar to taste

* Prepare the ground chicken in a bowl. Mix it with the cooked ground spices (meng het met de boemboe). Add the grated coconut and lime leaves. Add salt, pepper, and mushroom powder.

* Once the mixture is to your liking, wrap it around a bamboo stick or lemongrass stalk and bake until cooked through. (Maak van het mengsel een balletje in je hand. Druk het om een brede saté prikker of een ijslolly stick en druk het in een langwerpige vorm om een vijfde deel van het stokje. Bak het dan langzaam gaar in een koekenpan. Totdat het lichtbruin is.)

Eet smakelijk.- Selemat Makan

• 17 November 2025 - 14:47

Hans:

Klinkt lekker, hoop dat het ook smaakte en dat jullie dit keer wel van alles gegeten hebben.

• 18 November 2025 - 22:38

Richard :

Dit geef ik door aan Gilian