Hadden we dat maar eerder geweten!
Door: Yvonne
Blijf op de hoogte en volg Yvonne
19 November 2025 | Indonesië, Sidemen
Hadden we dat maar eerder geweten!
In een prieeltje in de schaduw tussen de rijstterrassen op 800 meter hoogte zit ik te genieten van de Hindi gezangen en muziek. Het zijn melodieën vanuit de tempels in de bergen die over het dal galmen. Gisteren zijn we vertrokken vanuit Pekutatan naar Sidemen. Wederom hebben we een auto met chauffeur gehuurd die ons naar de volgende verblijfplaats brengt. Een interessante tocht van 100 kilometer gedurende vier uur. Interessant omdat de chauffeur veel kon vertellen over het hindoeïsme op Bali. En specifiek over een periode van drie dagen waarin de ceremonie Galungan centraal staat. Laten we nu net in deze periode zitten. Ook de chauffeur had behoefte aan een tussenstop om koffie te drinken en stelde een plek voor. Daar waar je ‘kopi loewak’ kunt drinken. “Kennen jullie dat?” “Nee nooit van gehoord.” “Het is koffie van de poep van de kat.” Oeps, hebben we daar trek in? “Even ter geruststelling: ze hebben ook andere koffie.” We rijden een modderig pad op en stappen uit. Direct stapt iemand in roodbruine sarong en crème kleurige kabaja op ons af. Twee seconden later loop ik tussen de koffiestruiken door terwijl vakkundig de gift uit de natuur wordt benadrukt. En dan het moment suprême! Op een tafel liggen bakjes met uitgepoepte koffiebonen. Ik trek mijn neus op en ruik niets. Ernaast zie ik de gewassen bonen, verderop de gepelde bonen liggen. In de donkere hoek zit een traditioneel geklede vrouw bonen te branden die daarna worden vermalen. De tocht gaat verder, langs ruime kooien waarin de aaibare roofdieren, civetkatten, liggen. Aha, daar zijn de vegetariërs! Zij eten alleen maar planten, dus ook de rijpe rode koffiebonen. Er schiet een quote door mijn hoofd: eens in je leven moet je dat gedronken hebben. Even maar niet aan die poep denken en toch maar twee kopjes loewak bestellen. Eerlijk gezegd “het is heerlijke zachte milde koffie.” Natuurlijk wordt gevraagd om een zak van die bonen te kopen. Dat, een kostbare investering, laten we aan ons voorbij gaan. Op de bestemming aangekomen zoek ik op internet wat voor type kat het is. Het is even slikken als ik stuit op een onderzoek dat National Geographic publiceert. De enzymen van de spijsvertering van de kat zorgen voor een zachte smaak van de koffieboon. Tot dusver niets mis mee. Op alle plantages op Bali blijkt het dierenwelzijn ver te zoeken te zijn. Van de gedetailleerde omschrijving werden wij erg triest: ze leven in te kleine kooien, krijgen geen schoon drinkwater, zitten afgezonderd van soortgenoten, er wordt gerommeld met koffiebonen, horen teveel lawaai overdag terwijl het nachtdieren zijn. In Ubud verbleven wij op steenworp afstand van het ‘monkey forest’. Hebben dit bewust niet bezocht omdat de apen daar gestrest rond lopen als gevolg van het overvloedige toerisme. Als wij eerder geweten hadden hoe de civetkatten worden behandeld dan hadden we een ‘normaal bakkie koffie’ gedronken.
19 November 2025 - 06:29
Richard :
Een beetje toko of pasar malam in Nederland (en natuurlijk het internet) heeft deze koffie in het assortiment. Maar of je de civetkat ook in ee van de dierentuinen kunt aantreffen?
19 November 2025 - 17:34
Hans:
Niet goed uiteraard, maar jullie hebben het toch maar mooi geproefd. En nu extra inspanning om.dierenwelzijn te bevorderen.