Fantasie en werkelijkheid.
Door: Yvonne
Blijf op de hoogte en volg Yvonne
30 Januari 2023 | Oman, Mirbāţ
29 januari
Fantasie en werkelijkheid.
We besluiten om vandaag naar Khor Rouri, een baai, en Samhuram, een eeuwenoude haven, te gaan. We rijden enkele kilometers een nationaal park in. Komen wederom bij de poort met het loket met glazen raampje van 30x30. Ook dit keer probeert Jan tickets te bemachtigen. Gelukkig, de archeologische vindplaats is deze keer wel toegankelijk. Terwijl Jan afrekent scharrelt een kudde geiten om hem heen. De herder doet verwoede pogingen om de beesten bij elkaar te houden. Tien minuten later lopen wij over en langs metershoge overblijfselen van een hoofdstad. Ooit eigendom van de legendarische koningin Balkis van Sheba. Eén van de vertellingen uit Duizend en één nacht. Deze plek was ooit de belangrijkste haven van de wierookroute. Hier vertrokken schepen naar Rome, Zanzibar, India en China. Het dateert uit de 4e eeuw v.Chr. Het is terecht dat deze plek op de werelderfgoedlijst staat. Alleen jammer dat we teveel onze fantasie moeten gebruiken om de restanten stenen een plek van betekenis te geven. Er zijn geen verklarende borden. Geen informatiepanelen. Maar ja, hoeveel mensen komen hier? We hebben het hele terrein voor ons tweeën. Wat natuurlijk ook zo z’n voordelen heeft. Ook de vergezichten op zee en de ooit eeuwenoude havenuitgang zijn plaatjes. Even later vinden we bij toeval een gebouw dat een museum blijkt te zijn. En zowaar met een echte wierookboom als belangrijk symbool ervoor. Een jonge knul zwaait met veel plezier een deur open. Waarschijnlijk is hij blij dat hij iets te doen heeft. Hij draait binnen aan wat knoppen en gebaart te gaan zitten. Een digitale animatie over de eeuwenoude stad neemt ons mee in het verleden. Het geeft antwoorden op vragen daar waar onze fantasie ophield.
30 Januari 2023 - 19:49
Hans :
Animatie in het Engels? Dan toch gericht op toeristen. Heerlijk dat al jullie vragen zijn beantwoord. Leuk om jullie zo te volgen.
31 Januari 2023 - 15:52
Richard :
'Van oude Samhuran, Khor Rouri en koningin Balkis; de dingen die voorbijgaan.' [e-a9]louis ouperus. [e-1f913]